Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

 

Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου». Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος.

Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε ειλικρίνεια ή με μια κουβέντα αυθόρμητη και με προθυμία για βοήθεια. Πράματα αυτονόητα που δεν είναι αυτονόητα.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αν τύχει να ξαναπάς εκεί που τους συνάντησες, τους αναζητάς γιατί τους νιώθεις γνώριμους. Είναι αυτοί που τελικά γίνονται σημεία αναφοράς στους προορισμούς σου. Είναι κάποιοι από αυτούς που θα κρατήσεις ως φίλους ή και ως στενούς φίλους. Είναι οι άνθρωποι που θα καθορίσουν ολόκληρη την εμπειρία που είχες στο ταξίδι σου.

Μέσα Ιουνίου. Επίσκεψη σε ελληνικό νησί. Ταξί πουθενά έξω από το αεροδρόμιο λόγω πολλών πτήσεων. Τεράστια ουρά για το λεωφορείο που αυτό σήμαινε ότι θα παίρναμε τουλάχιστον το μεθεπόμενο λεωφορείο. Το μεθεπόμενο μας χώρεσε σαν βδέλλες σε κουτί. Βάλε μάσκα-βγάλε μάσκα. Ιδρώτας παντού, κλιματιστικό πουθενά. Κατεβήκαμε κτελ, ευτυχώς, στο μισάωρο. Τραβούσαμε αποσκευές στον πεζόδρομο ενώ τραβούσαμε πορεία για το κατάλυμα. Φτάσαμε επιτέλους στο μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο που κλείνουμε πάντα όταν πάμε εκεί. Μας περίμενε ο κύριος Λευτέρης, με ένα, πια, οικείο χαμόγελο ως τ’ αφτιά του, μάτια που σθινθηροβολούσαν καλοσύνη και ζεστασιά, κορμοστασιά με χέρια ανοιχτά που αντιπροσωπεύει όλη την ελληνική φιλοξενία. «Καλωσορίσατε» είπε και μετά μας υπενθύμισε πως ό,τι χρειαστούμε θα είναι στη διάθεσή μας. «Έρχομαι» πέταξε βιαστικά ενώ έβγαινε από το δωμάτιο και επέστρεψε σε δευτερόλεπτα με δύο μπίρες παγωμένες, όχι παγωμένες, πολύ παγωμένες -από εκείνες που νομίζεις πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ζητήσεις στον κόσμο. «Σας είδα ταλαιπωρημένους».

Αν με ρωτήσει κανείς πως πέρασα, θα του πω ότι δεν υπάρχει πιο φιλόξενο νησί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe