Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να βγεις ψυχικά υγιής από την καραντίνα


Σαφώς, η περίοδος η οποία διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και ασφυκτικά περιοριστική για όλους. Ζόρι μεγάλο, τρέλα ασυγκράτητη και δράμα θεατρικό, από εκείνο που θα μπορούσε να γίνει τραγωδία σε αρχαίο θέατρο. Τα περιοριστικά μέτρα, έχουν βάλει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, σε καλούπια, και πολλοί είναι αυτοί, που αδυνατούν να δεχτούν την καθημερινότητα που τους επιβάλλετε.

Υπάρχει ένα καλό νέο και ένα κακό. Ξεκινώ με το κακό. Η αλλαγή της ζωής και η προσαρμοστικότητά σου στα νέα δεδομένα, είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη (sorry!). Το καλό νέο, είναι ότι έχεις τον έλεγχο, αυτή την αλλαγή, να την κάνεις όσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται για σένα.

Αποδοχή της αβεβαιότητας
Ο άνθρωπος, από τη φύση του, μπαίνει σε κατάσταση «επίθεσης» για τον κίνδυνο, είτε είναι πραγματικός είτε είναι φανταστικός. Ακριβώς επειδή, είναι απρόβλεπτη η συνέχεια και αβέβαιο το αποτέλεσμα αυτού του κινδύνου, ενισχύεται ο φόβος και το άγχος για το άγνωστο. Για κάθε μέλλον, που δεν μπορείς να προβλέψεις, μπορείς να κάνεις μόνο ένα πράγμα: Να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να το προβλέψεις. Αυτό, θα σε απαλλάξει από τη συνεχή ανησυχία και επιφυλακή να διαχειριστείς μια μελλοντική κατάσταση που δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί. Τι πρέπει να κάνεις; Να δεχτείς ότι δεν μπορείς να έχεις υπό τον έλεγχο σου τα πάντα, και να κοιτάξεις στο σήμερα, στο εδώ και τώρα σου και στο πώς μπορείς να το κάνεις καλύτερο.

Εστίασε στο εδώ και τώρα
Πού βρίσκεσαι; Τι κάνεις; Πώς είναι ο χώρος γύρω σου; Τι δεδομένα έχεις; Με ποιους ανθρώπους συναναστρέφεσαι; Πώς είσαι εξωτερικά; Τι χρώματα έχει στο περιβάλλον σου; Τι εικόνες; Τι μέσα να αξιοποιήσεις; Όταν κοιτάξεις πραγματικά τα δεδομένα σου, απάντησε στον εαυτό σου στο εξής απλό ερώτημα «πώς μπορώ να τα αξιοποιήσω καλύτερα;» Τι νέο χόμπι θα ήθελα να έχω ή ποιο παλιό θα ήθελα να θυμηθώ; Τι δίπλωμα θα μπορούσα να αποκτήσω διαδικτυακά; Τι άλλες δραστηριότητες να βάλω στην καθημερινότητά μου; Ποιο καινούριο βιβλίο να διαβάσω; Ποια από τα πολλά πράγματα που ανέβαλλα, μπορώ να κάνω; Ποιο καινούριο φαγητό να μαγειρέψω; Αυτό θα σε φέρει απέναντι από τα δεδομένα που έχεις σήμερα και να τα εμπλουτίσεις, αντί να είσαι σε μια μόνιμη άρνηση να δεχτείς την κατάσταση.

Απέφυγε τους μηρυκασμούς
Η καταστροφική εικόνα που έχεις για το παρόν και το μέλλον σου, δεν ωφελεί στην εξεύρεση λύσεων και στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Το ερώτημα «τι θα γινόταν αν εγώ κολλούσα τον ιό όταν ήρθα σε επαφή με τον τάδε», αφορά παρελθόν, πράγμα το οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις και στην τελική –δεν αρρώστησες (θα κλαίμε και γι’ αυτό;). Τα ερωτήματα, «τι θα γίνει αν αρρωστήσει κάποιος δικός μου», «τι θα γίνει αν δεν με πληρώσουν στη δουλειά», αφορούν μέλλον, το οποίο είναι απροσδιόριστο (τα είπαμε πριν, μην επαναλαμβάνομαι). Αν σε βοηθά να αποφύγεις το άγχος, μπορείς να κάνεις λίστα με τις επιλογές επίλυσης που έχεις σε κάθε πιθανό πρόβλημα.
Κανέναν δεν ωφέλησε να κλαίει πάνω από ένα χυμένο γάλα. Χύθηκε. Αποδέξου το. Πάρε χαρτί και σκούπισέ το.

Κάνε ΕΣΥ την πρώτη σκέψη το πρωί
..όχι ο αδρανής εαυτός σου. Η πρώτη σκέψη που κάνεις το πρωί, είναι πολύ σημαντική για την ψυχική σου υγεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν για παράδειγμα, πριν ακόμα σηκωθείς από το κρεβάτι, σκέφτεσαι «ας μείνω λίγο ακόμα γιατί νιώθω κουρασμένος», «δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να κάνω», «βαριέμαι να καθαρίσω», «αν σηκωθώ, θα έχω τα παιδιά στο κεφάλι μου», τότε το πιο πιθανόν είναι ότι θα επιβεβαιώσεις αυτά τα οποία προέβλεπες. Θα σηκωθείς με πονοκέφαλο, η διάθεσή σου θα είναι πεσμένη, η κόπωση αισθητή στο σώμα σου -και τα μούτρα σου ως το πάτωμα. Ο προγραμματισμός που κάνουμε στο μυαλό μας, μπορεί να καθορίσει όλες τις επόμενες συμπεριφορές μας. Οι πιο πάνω πρώτες σκέψεις το πρωί, θα μπορούσαν να είναι «νιώθω κουρασμένος αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί κοιμήθηκα καλά», «έχω να ψάξω για το μεταπτυχιακό που θέλω να κάνω», «θα αισθάνομαι ωραία μετά, αν καθαρίσω το σπίτι», «αν σηκωθώ τώρα, μπορώ να περάσω περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου». Ο εαυτός σου βιώνει πάντα αυτά τα οποία τον προορίζεις να βιώνει.

Άνοιξε να παράθυρα
Να μπει φως, να διαχύσει τον χώρο και φρέσκος αέρας, να διαπεράσει τα ρουθούνια σου. Ο εγκέφαλος χρειάζεται την οξυγόνωσή του για να λειτουργήσει σωστά –ή καλύτερα για να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Δεν υπάρχει πιο υπέροχη μυρωδιά από αυτή της άνοιξης, κι εσύ ξέχασες ακόμα κι αυτό, ότι είναι άνοιξη!

Κράτα τακτοποιημένο τον χώρο σου
Πώς περιμένεις να έχεις τη ζωή σου σε τάξη, όταν αφήνεις ανοιχτές εκκρεμότητες; Το κρεβάτι άστρωτο, το φλιτζάνι σου λερωμένο, τα ρούχα σου απλωμένα σε κάθε επιφάνεια και το γραφείο, στο οποίο δουλεύεις, με τρεις στρώση σκόνη. Το πρώτο πράγμα που δείχνει πώς θα πάει η μέρα σου, είναι το στρώσιμο του κρεβατιού και το τελευταίο πράγμα για να κλείσεις καλά τη μέρα, το συγύρισμα του σαλονιού. Δοκίμασέ το.

Περιποιήσου την εξωτερική σου εμφάνιση
Ανεξάρτητα από το αν είσαι άντρας ή γυναίκα, έχεις την ευθύνη και το δικαίωμα να σε φροντίζεις. Όπως εκείνες τις ημέρες που απολάμβανες να βάζεις το πρωί την κολόνια σου ή να βάφεσαι ή να στρώνεις μαλλί.  Όπως εκείνες τις ημέρες που αισθανόσουν όμορφα να φοράς το ωραίο μάλλινο πουλόβερ ή το αμάνικο με το αγαπημένο σου χρώμα. Δεν τελειώνει η ζωή με μια καραντίνα, ευτυχώς ακόμα υπάρχεις.

Φραγμούς στην ενημέρωση
Προκαθόρισε την ώρα και τη διάρκεια που θα έχει η ενημέρωση σου. Ανοίγεις τηλεόραση και σε κάθε σταθμό ακούς αρνητικές ειδήσεις, σκρολάρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάζεις αρνητικές ειδήσεις, μιλάς με φίλους και ανακυκλώνεις τις αρνητικές ειδήσεις που άκουσες και είδες προηγουμένως, μιλάς με τη μάνα σου και θυμάσαι τις αρνητικές ειδήσεις απ’ την αρχή –με λίγο παραπάνω δράμα. Επέλεξε συγκεκριμένη ώρα, μέσο και διάρκεια για να ενημερώνεσαι. Αν χρειαστεί βάλε και ξυπνητήρι να σου θυμίζει ότι ο χρόνος σου τελείωσε.

Απόκτησε τον έλεγχο στις πράξεις σου
Αν έχεις τον έλεγχο να κάθεσαι στον καναπέ ή να επιλέγεις συνήθειες που δεν θες να έχεις, τότε έχεις και τον έλεγχο να κάνεις κάτι που σου αρέσει ή σε κινητοποιεί. Κανένας απομηχανής θεός ή στρατός, καμιά μοίρα ή τύχη δεν καθορίζει τη ζωή σου. Τα ηνία της αλλαγής, τα έχεις εσύ και μόνο εσύ! (αυτό κι αν είναι λυτρωτικό να το ξέρουμε). Ακόμα κι αν ανάβεις κεριά και λιβανίζεις το σπίτι, ακόμα κι αν υπάρχει ο απομηχανής θεός ή ο στρατός που θα σε σώσει, ακόμα κι αν η τύχη είναι πάντα με το μέρος σου, ακόμα και τότε, «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ξεκόλλα από τον καναπέ
Η καθήλωση σε ένα σημείο, επιφέρει και πνευματική καθήλωση. Με απλά λόγια: κοιμάσαι στο σώμα και στον νου. Αυτό σημαίνει ότι απλώς υπάρχεις. Για να ζήσεις, που έχει μεγάλη διαφορά από το «υπάρχεις», ξύπνα τουλάχιστον, ένα από τα δύο, το σώμα ή τον νου.

Σταμάτα να τρως παραπάνω από όσο αντέχεις
Πρώτον, παχαίνει. Δεύτερον, αισθάνεσαι άσχημα μετά το παραπάνω φαΐ. Τρίτον, θα ξαναφάς! Γιατί, μαθαίνεις στον εαυτό σου να τρώει ξανά και ξανά και να νιώθει άσχημα, ξανά και ξανά. Σε βάζεις στον φαύλο κύκλο του φαγητού, ακόμα κι αν δεν το θέλεις.

Σωματική κινητοποίηση
Ξεκινάμε με το εξής δεδομένο: ΒΑΡΙΕΣΑΙ. Ενόσω βαριέσαι, αν σηκωθείς τώρα από την καρέκλα σου και κάνεις μικρά πηδηματάκια επιτόπου για το επόμενο ένα λεπτό, θα ανέβουν οι παλμοί της καρδίας, οι πνεύμονες θα της στείλουν περισσότερο οξυγόνο, ο εγκέφαλος θα απελευθερώσει ενδορφίνες, που προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας, θα παραχθεί ντοπαμίνη, που προκαλεί ευχαρίστηση και σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Με αυτό τον τρόπο ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ στο σώμα και τον εαυτό σου να αισθάνεται καλά -ή έστω καλύτερα από πριν.

Προγραμμάτισε την ημέρα σου
..και προσπάθησε να κρατήσεις παρόμοιο πρόγραμμα κάθε μέρα. Η ρουτίνα, προκαλεί την αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Αυτό θα σε κάνει να κρατήσεις αμείωτο ενδιαφέρον για την κάθε ημέρα σου και θα μειώσει το άγχος, σε σύγκριση με μια χαοτική ημέρα που δεν έχεις βάλει σε τάξη. Σημείωσε στο χαρτί εκκρεμότητες, σημείωσε απωθημένα, χόμπι, κατέγραψε τις δραστηριότητες που θες να προσφέρεις στον εαυτό σου, τις ενέργειες που δεν έκανες μέχρι σήμερα για άλλους ανθρώπους, τα τηλέφωνα που δεν πήρες, τα «ευχαριστώ» που δεν πρόλαβες να πεις λόγω μειωμένου χρόνου, την εκπαίδευση e-learning που δεν έψαξες. Αφού τα καταγράψεις, προγραμμάτισέ τα σε συγκεκριμένα ημέρα και ώρα. Είμαι σίγουρη ότι όλα θα χωρέσουν στον επόμενο μήνα που θα είσαι στο σπίτι.

Επαφή με τις «κοινωνικές» σου ομάδες
Η επικοινωνία με τους ανθρώπους από τα περιβάλλοντα σου (οικογενειακό, φιλικό, ερωτικό, επαγγελματικό, προσωπικό) αποτελεί βασικό συστατικό στη διατήρηση της ισορροπίας στη ζωή σου. Υπάρχουν σήμερα, ένα σωρό μέσα που μπορεί να αξιοποιήσεις γι’ αυτό τον λόγο. Κάποια διαθέτουν ήχο, εικόνα, ανταλλαγή αρχείων και βίντεο για να κάνουν καλύτερη την αλληλεπίδρασή σου με τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα; Αισθάνεσαι την παρουσία των σημαντικών «άλλων» στη ζωή σου και αισθάνονται κι αυτοί το ενδιαφέρον από εσένα.

Ένα πράμα τη φορά
Σήμερα ανησύχησε –με όρια- για τον ιό, εφόσον είναι μια κατάσταση που συμβαίνει. Άσε να έρθει ο πόλεμος, τα μικροτσίπ, οι εξωγήινοι ή η Δευτέρα παρουσία, και τότε αγχώνεσαι και για εκείνα. Δεν είναι βέβαιο αν θα έρθουν και ακόμα και να έρθουν, δεν μπορείς να κάνεις εσύ κάτι γι’ αυτά. Αντιμετώπιζε ένα πράγμα τη φορά, διαφορετικά αν δεν πεθάνεις από κορονοϊό, πόλεμο, μικροτσίπ, θα πεθάνεις από άγχος. Για να μπορέσεις να κάνεις διαχείριση της όποιας κατάστασης, χρειάζεται να εστιάσεις σε εκείνη μόνο την κατάσταση.

Μένουμε σπίτι
Μένουμε σπίτι για να δείξουμε την υπέρμετρη αγάπη για τους δικούς μας ευάλωτους ανθρώπους. Μένουμε σπίτι γιατί δεν θέλουμε να νοσήσουν οι γονείς και οι παππούδες μας. Μένουμε σπίτι για να δείξουμε τη δική μας συμβολή στην κοινωνική προσπάθεια να παραμείνουν υγιείς οι συνάνθρωποί μας. Μένουμε σπίτι γιατί σεβόμαστε τον γιατρό, τον νοσηλευτή και κάθε επαγγελματία υγείας που διακινδυνεύει την υγεία του για τη δική μας. Μένουμε σπίτι γιατί ο εαυτός μας δεν είναι πάνω από όλους, αλλά δίπλα από όλους. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Και όταν έρθει εκείνη η μέρα που ως γίδια θα μας ξεμαντρώσουν από το μαντρί μας, έχουμε τουλάχιστον μία υποχρέωση προς τον εαυτό μας, να τον έχουμε ήδη κάνει λίγο καλύτερο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε