Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Ερχεται αλλιώτικο φθινόπωρο

 

Αναγνωρίζω την αρχή του φθινοπώρου από την αναγκαστική αποχώρηση της ζέστης.

Την ξεθωριασμένη μυρωδιά του αντηλιακού καρύδας.

Τον πρωινό δροσερό αέρα που θίγεται από την παρουσία του κλιματιστικού.

Τους φίλους που έβαλαν κεφάλια μέσα και χουζουρεύουν στο σπίτι, αντί να θερίζουν παραλίες και βουνά.

Από την απεγνωσμένη επιθυμία μου να δημιουργήσω.

Την αρχή του φθινοπώρου, την αντιλαμβάνομαι κάθε απόγευμα που ο ήλιος, δύοντας, δεν μου σκοτίζει τα μάτια από το ανοιχτό παράθυρο.

Από την εικόνα της θάλασσας που γαληνεύει ήρεμα κάθε δείλι.

Από την πρόθεσή μου να βρω τη δική μου ήρεμη δύναμη.

Από τις άσβεστες φλόγες του καλοκαιριού που κρύβονται μην τις σβήσουν τα πρωτοβρόχια.

Από την ανάγκη μου να κοιμηθώ νωρίς.

Αναγνωρίζω την αρχή του φθινοπώρου από το βαλς που χορεύουν τα όνειρα με την αρχή της σεζόν.

Από τους στόχους που βρίσκουν νέες προθεσμίες να υλοποιηθούν.

Από την έναρξη σχολείων, δουλειών και το κλείσιμο των λαηβ σε θερινά κουτούκια.

Αλλιώτικο φθινόπωρο φέτος, όπως αλλιώτικη και η άνοιξη και το καλοκαίρι μας.

Με τούτα που μας έμελλε να ζήσουμε, μας έμεινε να ελπίζουμε σε έναν ίδιο χειμώνα. Μια ελπίδα και η καταπιεσμένη νότα για ζωή μέσα μας.

Ένα, δεν καταλάβαμε τόσους μήνες.

Ότι η ευκαιρία να ζήσουμε, ξυπνά μαζί μας κάθε πρωί. Ίσως αυτή να μην κοιμάται και ποτέ. Εμείς κοιμόμαστε – πάνω μας και όρθιοι. Τόσο πολύ προσαρμοστήκαμε στην ανασφάλεια, που δεν καταλάβαμε ότι αποκτήσαμε μιαν υπέροχη δεξιότητα, να προσαρμοζόμαστε.

Τόσο πολύ δεχτήκαμε ότι όλα είναι αβέβαια, άγνωστα και ανοίκεια, που αντί να ρουφάμε τους χυμούς που αναβλύζει το σήμερα, μεμψιμοιρούμε για το πώς θα ξεδιψάσουμε το αύριο.

Αύριο. Αύριο -και καλά

Θαύμασα αυτούς τους λωλούς (*τρελούς), που τους τελευταίους μήνες ήταν παθιασμένα ευτυχισμένοι και εξωφρενικά απερίσκεπτοι για να καταλάβουν τη ματαιοδοξία του κόσμου.

Θαύμασα τους αιθεροβάμονες, που αντικατέστησαν τον ρεαλισμό με φαντασιόπληκτες φιλοδοξίες και γελούσαν χορτασμένοι, σαν να τις φτάσανε ήδη.

Θαύμασα τους παρορμητικούς, που η ακατανίκητη δίψα τους για θόρυβο, τους καταντούσε ευάλωτους μπροστά στους μετρημένους. Και δεν τους ένοιαζε δεκάρα τσακιστή.

Θαύμασα και θαυμάζω τους μεθυσμένους από την ηδονή του έρωτα που καταλήγουν θεατές της, χωρίς έλεγχο, ζωής τους.

Κι επειδή το μόνο που θαυμάζω είναι και το μόνο που φοβάμαι στην τελική, προσπάθησα να τους μοιάσω. Για να εξελιχθώ. 

Γιατί όπου φοβάσαι να πας, εκεί είναι που ανακαλύπτεις τις δυνατότητές σου.

«Αυτοί», σκέφτηκα, «δεν κοιμούνται όρθιοι. Αντί να πουν ότι κάποιος έβλαψε την κανονικότητά τους, έγιναν οι ίδιοι μια κανονικότητα που λάτρεψαν».

Οι μεγαλύτερες καραντίνες είναι εκείνες που μπαίνουμε μόνοι μας. 

Μα, κάτω από τον ίδιο ουρανό είμαστε ακόμα, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας. Οι ίδιοι σπουδαίοι άνθρωποι. Τα ίδια όνειρα έχουμε ακόμα. Πάνω κάτω τους ίδιους σημαντικούς ανθρώπους κοιτάμε πλάι μας. Τις ίδιες ανάγκες κι επιθυμίες έχουμε ακόμα. 

Έρχεται αλλιώτικο φθινόπωρο αλλά από εσένα εξαρτάται αν, θετικά, το αλλιώσεις. Σκέψου τι θα πει ο φετινός χειμώνας σου, εαν αντικρύσει έναν καλύτερο αλλιώτικον «εσύ».

Δεν έχω καλύτερη ερώτηση από αυτή «πριν από τη φετινή άνοιξή σου, τι ήλπιζες να συμβεί;»

Δεν έχω καλύτερη απάντηση από αυτή «την άνοιξη σου εσύ τη φτιάχνεις, έτσι κι αλλιώς. Φέτος και πάντα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε