Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα τριαντάφυλλα του 2020

 



Κατέβαινε αδέξια τις σκάλες πριν ακόμα κλείσει η πόρτα του διαμερίσματος της. Τα τακούνια της αντήχησαν μέχρι τον 4ο. Βγήκε από την πόρτα της πολυκατοικίας με ένα κακοσυνδιασμένο κλασικό συνολάκι. Λαδί μπλούζα με σκούρο μπλε στη φούστα -έμοιαζε με pencil αλλά την αγόρασε για Slip skirt. Κοτσάρισε τη φράντζα της στη βιτρίνα του μαγαζιού με τις μπουγάτσες, που ήταν κλειστό λόγω καραντίνας, και συνέχισε να περπατάει το ίδιο άγαρμπα για μερικά μέτρα.

Ένα παιδί με πατερίτσες καθόταν σκυθρωπό στο πάρκο και ακουμπούσε πάνω σε μια παλάσκα*. Το πάρκο ήταν άδειο. Ούτε φωνές ούτε τσιρίδες. Υπό άλλες περιστάσεις θα την ανακούφιζε αυτό, αλλά «γαμώτο, πόσο νέκρα η γειτονιά», την εξέπληξε η σκέψη της.

Ο σιμιτζής* έλειπε, το ίδιο και η μικρή καρότσα που φόρτωνε με φρεσκο-μυρωδάτα κουλούρια κάθε πρωί. Τον θεωρούσε έναν βαρηλάτη* γέρο, που έχει όρεξη για κουβέντα αλλά αν τον έβλεπε σήμερα, θα τον χαιρετούσε.

Πέρασε την κύρια ξύλινη είσοδο των κυβερνητικών γραφείων και έφτασε στο απέναντι κτίριο, αυτό της μητρόπολης, σαν να ήξερε τα κατατόπια. Θυμήθηκε ότι είχε ακόμα τη μάσκα στο πιγούνι και την τράβηξε πρόχειρα μπροστά στη μύτη.

Τα άβαφτα μάτια της σκυθρώπιασαν. «Σήμερα χάσαμε και τη γιαγιά».

Η γυναίκα στο γραφείο απέναντι έσφιξε τα χείλη κάτω από τη φούξια μάσκα και της έκανε νεύμα να καθίσει.

«Σε τρεις μήνες χάσαμε τρεις παππούδες. Σαν να κάποιος μας ξεριζώνει τα παιδικά μας χρόνια, καταλαβαίνεις; Καλά.. και το παρόν μας ξεριζώνουν αλλά τέλος πάντων..»

«Αύριο στις 11.00 και μεθαύριο στις 14.00 είναι ελεύθερος ο πάτερ. Πότε να το βάλω;»

«Μεθαύριο» πέταξε –λες κι έκλεινε ραντεβού για νύχια. «Έχετε τον αριθμό μου, ας με καλέσει ο υπεύθυνος για το φέρετρο».

Το γραφείο της μητρόπολης ήταν ένα φωτεινό άσπρο κτίριο με ωραία παλιά αρχιτεκτονική, καλά συντηρημένο. Εκείνη το ένιωθε ένα πρόστυχο καταγώγιο μέσα στο οποίο ζουν μαύρα κοράκια που της τρώνε την ψυχή, ζωντανή.

«Ζωντανή ακόμα και πρέπει να είσαι ευγνώμων», την κορόιδευε η σκέψη της.

Μπούχτισε με τις ευγνωμοσύνες γι’ αυτούς που φεύγουν, γι’ αυτούς που μένουν, για τη ζωή και τον εαυτό της. Πουθενά δεν ήθελε να είναι ευγνώμων. Ήθελε μόνο να περάσουν όλα, το γρηγορότερο δυνατό. Να πάψουν οι περιορισμοί, να βγουν οι φίλοι από την καραντίνα, να μην μυρίζει θάνατος δίπλα της, να τσιρίζουν τα παιδιά πάλι στο πάρκο, να ξεπροβάλει η Ματίνα από την πόρτα να τη ρωτάει με περιέργεια γι’ αυτόν που φιλοξένησε το προηγούμενο βράδυ, να αγκαλιάσει τη γιαγιά –τη μία που της έμεινε, να φιλήσει τη μάνα της που έχει 14 ημέρες να δει, να πάει να ακούσει λαηβ ανάμεσα σε κόσμο –πολύ κόσμο, να πιει κρασί βαρύ παραδοσιακό και να μεθύσει από έρωτα χωρίς να φοράει μάσκα.

Μια ζωή σε δεκανίκια δεν μπορούν να τη ζήσουν οι μάζες. Το πλήθος διψά να νιώσει την κοινωνική του υπόσταση όσο ποτέ άλλοτε. Κι όσο πιο πολύ διψά τόσο περισσότερο το φυλακίζουν. Πρώτα περιορισμός, μετά καραντίνα, μετά φυλακή, μετά απομόνωση, μετά απομόνωση με βασανιστήρια. Το ένα και το αυτό είναι, δεν έχει διαφορά.

Είναι κι αυτοί που έλεγαν «θα περάσει» ή «σιγά μωρέ, μην ακούτε τι σας λένε», που βαρέθηκαν κι αυτοί. Κουράστηκαν. Όλοι κουράστηκαν. Έγινε η ζωή σαν ένας κύβος Ρούμπικ που δεν λύνεται με τίποτα. Όλο πλησιάζεις να ταιριάξεις τα χρώματα, κι ύστερα από λίγο, ξανά χρωματοσαλάτα.

… Άνοιξε το κουτί παπουτσιών που είχε κρυμμένο ανάμεσα σε κάτι πατανίες* και χρησίμευε για να φυλάει χρήσιμα κι άχρηστα πράγματα. Έβγαλε ένα δίπλωμα εξειδίκευσης που έλαβε τρεις μήνες πριν και το ξέχασε ήδη, ένα τετράδιο με σκέψεις απόκρυφες που γράφτηκαν την πρώτη καραντίνα για μια νεκρή πόλη. Έβγαλε την επιστολή πρόσληψης της σε μια δουλειά πριν πέντε μήνες κι ευχαριστήρια γράμματα από αναγνώστες του μπλοκ της. Έβγαλε και την ταυτότητά της  να θυμηθεί ποια είναι. Τα άπλωσε όλα στο καρό σκέπασμα κι έμεινε να τα κοιτάει. Σαν να ζητούσε άφεση αμαρτιών, που ενώ η ζωή της εν καιρώ πανδημίας έμοιαζε με ανθισμένη τριανταφυλλιά, κάποιοι βίωσαν τα αγκάθια της.

 

 

*παλάσκα: σχολική τσάντα

*σιμιτζής: υπαίθριος μικροπωλητής ο οποίος πουλάει κουλούρια, κουλουράς

*βαρηλάτης: δυσκίνητος, βαρύς χαρακτήρας

*πατανίες: κουβέρτες 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε