Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι θα έκανες αν δεν σκεφτόσουν το «όταν»

Ανάθεμα για όλα τα «όταν» που  άφησαν μισά τα παρόντα μας.

«Όταν θα πάρω χρήματα..»

«Όταν θα βρω χρόνο..»

«Όταν θα βρω την κατάλληλη..»

«Όταν θα βρω τον εαυτό μου..»

«Όταν θα μετρήσω όλα τα ρίσκα..»

Μένεις να μετράς για μέρες, μήνες, ίσως και χρόνια, όλα τα ρίσκα για να σου θυμίσουν τελικά ότι οι δικαιολογίες σου είναι πιο πολλές από τις ενέργειές σου. Και έτσι ούτε χρόνο βρίσκεις, ούτε χρήματα, ούτε την κατάλληλη, ούτε τον εαυτό σου.

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Συνηθίσαμε από μικροί να απαντάμε στην πιο επαναλαμβανόμενη ερώτηση που υπάρχει στην ιστορία του σύμπαντος, για ένα μέλλον που ως παιδιά, δεν γνωρίζαμε αν θα φτάναμε –και αν θα θέλαμε-  αγνοώντας το παιδικό παρόν μας που, έπρεπε πρώτα να μας αφήσει να είμαστε παιδιά.

Κι όχι μόνο αυτό, η ερώτηση προκατάβαλλε μια απάντηση που αφορούσε μόνο τα επαγγελματικά. Τα παιδιά που είχαν απαντήσει «γιατρός» έγιναν «καλλιτέχνης», και αντίστροφα. Τα παιδιά που απάντησαν «ηθοποιός» έγιναν «κομπιουτεράκης», τα παιδιά που είπαν «πιλότος» έγιναν «δάσκαλος», και τα υπόλοιπα παιδιά, ακόμα ψάχνονται.

Χάθηκαν, δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα που θα μπορούσες να γίνεις; Ας πούμε ευτυχισμένος ή συμπονετικός ή χαμογελαστός ή δοτικός ή ηθικός; Τέλος πάντων. Το θέμα δεν είναι τόσο το τι θα μπορούσες να γίνεις αλλά το τι δεν γινόσουν περιμένοντας το «όταν» σου. Θα μπορούσες να ήσουν απλώς παιδί. Να παίζεις ώσπου να κοκκινήσεις, να κυλιέσαι στη λάσπη ώσπου να θολώσουν τα μάτια σου, να κάνεις γκάφες ώσπου ο κηδεμόνας σου να ανάψει λαμπάκια, να χαχανίζεις ώσπου δεν θα αναπνέεις.

Δυστυχώς, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στην ενήλικη ζωή. Ένα «όταν» παραμένει κολλημένο σε κάθε μεγάλη απόφαση της ζωής των ανθρώπων. 

Καταριόμαστε το σκοτάδι, αντί να ανάψουμε ένα κερί. Καταριόμαστε τη δουλειά μας, αντί να στείλουμε ένα βιογραφικό κάπου αλλού. Κλαίμε την τελειωμένη σχέση μας, αντί να την τερματίσουμε. Αναμασούμε τη μόνιμη αχαριστία του φίλου μας, αντί να κάνουμε φίλους που δεν είναι αχάριστοι. Συνεχίζουμε τον κλάδο σπουδών που απεχθανόμαστε, αντί να ξεκινήσουμε ένα άλλο πτυχίο.

«Η πρώτη φορά είναι η δύσκολη» έλεγε ο παππούς μου.

Όταν κάνεις αυτό που αρχικά φοβόσουν, μετά σκέφτεσαι, «αυτό ήταν;» Άσε που μετά μπορεί να σου αρέσει κιόλας! Δεν ξέρω τι σκεφτήκατε, αλλά εγώ για το ποδήλατο μιλώ που μας φόβιζε μικρούς και μετά, ήταν ο λόγος να ξυπνάμε πρωί τα καλοκαίρια.

Ό,τι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει, είναι τεράστιο. Τεράστιο και ανυπέρβλητο.

Επαναλαμβάνω: ..τη στιγμή που συμβαίνει. Γιατί μετά από ένα χρόνο αυτό που συμβαίνει σήμερα, θα είναι αν όχι απειροελάχιστο, σίγουρα μικρότερο απ’ ότι είναι σήμερα. Όπως πολλά άλλα δύσκολα γεγονότα του παρελθόντος που δυσκολευόσουν να διαχειριστείς και σήμερα σου μοιάζουν γελοία ή πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Γιατί, προφανώς, τώρα ξέρεις ή υπολογίζεις πώς θα τα διαχειριστείς.

Ό,τι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει, μοιάζει καταστροφικό για σένα.

Επαναλαμβάνω: ..μοιάζει καταστροφικό για σένα. Το ότι μοιάζει, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Θυμήσου εκείνες τις φορές που ένας φίλος σου, έλεγε ότι θέλει να αλλάξει δουλειά ή ότι θέλει να χωρίσει ή ότι πρέπει να παραδώσει την πτυχιακή και το αναβάλλει συνεχώς. Ήταν τόσο τεράστιο για κείνον, και για σένα, ήταν τόσο απλή η απάντηση «Αν θες να αλλάξεις δουλειά, άλλαξε», «Αν θες να χωρίσεις, χώρισε», «Κάτσε και στρώσου να κάνεις την πτυχιακή». Ναι, αλλά για κείνον, ήταν τόσο καταστροφικό αυτό που θα συνέβαινε, αν για παράδειγμα άλλαζε δουλειά. Με τον ίδιο τρόπο, σκέψου πόσο μικρότερο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα που σου συμβαίνει τώρα, απ’ ό,τι είναι στο μυαλό σου.

Με ενοχλεί να βλέπω ανθρώπους να περιμένουν τα «όταν». Γιατί σε αυτή την αναμονή ξεχνούν τα «τώρα».

Αν τώρα κάνουν ένα μικρό βήμα, θα φέρουν το «όταν» πιο κοντά.

Αν τώρα θεωρήσουν την κατάλληλη στιγμή για να γράψουν την εισαγωγή της πτυχιακής τους, ήδη θα ακυρώσουν το «όταν βρω χρόνο». Αν τώρα σκεφτούν τον εναλλακτικό τρόπο να μαζέψουν χρήματα, θα επιλύσουν το «όταν είμαι πιο άνετα οικονομικά». Αν τώρα, προσφέρουν αγάπη στον εαυτό τους, θα σταματήσουν να περιμένουν την κατάλληλη να το κάνει.

Κυρίως, με ενοχλεί που, είναι υπερμέγιστοι και κολλάνε σε κάτι πράγματα μικρά –που λέει και το άσμα. Που έχουν ικανότητες τέτοιες, που θα ζήλευε ο καθένας. Που οι δεξιότητες τους, είναι δυσανάλογα τεράστιες σε αυτό που ονομάζουν δυσκολία. Που οι γνώσεις τους, φτάνουν και περισσεύουν για να δράσουν σήμερα.

Με ενοχλεί που, σταματούν να χαμογελάνε γιατί περιμένουν τα «όταν». Που σουφρώνουν τα φρύδια αντί να γυαλίζουν τα μάτια τους. Που φαίνονται στριμμένοι –από την ανησυχία ή το άγχος τους- αντί να ανοίξουν την υπέροχη ψυχή τους. Με ενοχλεί που σε βλέπω σκυθρωπό αντί να υψώσεις το ανάστημα σου –που είναι ψηλότερο από όλους εδώ γύρω.

Σταμάτα να κλαις πάνω από ένα χυμένο γάλα. Χύθηκε. Δέξου το. Πέταξε τα θρύψαλα από το ποτήρι, σκούπισε το γάλα και σφουγγάρισε. Μην ξεχνάς να το κάνεις τραγουδώντας.

Αν έλειπε το «όταν» από το κεφάλι σου, τι θα έκανες;

Αν ήσουν ένα παιδί, και σκεφτόσουν τόσο απλά όπως αυτό, τι θα έκανες; 

Αυτό κάνε! Κι αν σου μοιάζει δύσκολο, κάνε απλώς ένα μικρό βήμα για να πλησιάσεις αυτό που θέλει το παιδί μέσα σου.

 

  


Σχόλια

  1. καταραμένο "όταν"... ξοδέψαμε τα νιάτα μας προετοιμαζόμενοι για να ζήσουμε... όταν αυτό, όταν το άλλο, όταν το παράλλο... σβήστηκε από το λεξικό το τώρα... πραγματικά υπέροχα αληθινό κείμενο...και μένω ως εδώ... αληθινό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε