Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι επιλογές που έχεις όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο

 


Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα πράγματα δεν οδηγούν πουθενά, ότι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους και όλα παραμένουν ίδια. Όσο περισσότερο διατηρούν αυτό το αίσθημα τόσο περισσότερο αποκτούν την ικανότητα της υπερ-γενίκευσης, δηλαδή αν το αδιέξοδο αφορά έναν τομέα της ζωής τους, ξεκινά να επηρεάζει κι άλλον κι άλλον κι άλλον ώσπου «τίποτα δεν θα αλλάξει και ποτέ».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα του μυαλού από τη σκέψη ότι, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο κι ότι τίποτα δεν δουλεύει σωστά. Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν τέλεια από τη μια μέρα στην άλλη και χωρίς την περαιτέρω προσπάθειά σου. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, οι ψυχολόγοι θα είχαν τηλεχειριστήρια για όλους ώστε να τους επαναπρογραμματίζουν σε μία μόνο συνεδρία, και τσιπάκια, που να εφαρμόζουν στον αυχένα του κάθε ατόμου (π.χ τσιπάκι anti-άγχους, τσιπάκι anti-κατάθλιψης κ.ο.κ). 

H βεβαιότητα για την έλλειψη εναλλακτικής λύσης ή άλλης οπτικής και προοπτικής, προκαλεί σωματική και πνευματική παράλυση, πάγωμα, αδράνεια, ψυχικό θάνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις που το άτομο «πέφτει» στο αίσθημα αδιεξόδου, είναι δύσκολο να αντιληφθεί ακόμα και μια αναδυόμενη λύση που θα προκύψει, επειδή αυτό που πιστεύει τόσο βαθιά πια, είναι ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει». Βλέπει τα πράγματα από τη μία δική του οπτική και η λύση που πιθανόν υπάρχει (ή υπήρχε από πριν) να μην το ικανοποιεί. Είναι όμως μια λύση. Άρα δεν είναι σε αδιέξοδο.

Σε κάθε αδιέξοδο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε επιλογές:

  1. Να αλλάξεις την κατάσταση
  2. Να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις την κατάσταση
  3. Να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου απέναντι στην κατάσταση
  4. Να αποδεχτείς την κατάσταση
  5. Να φύγεις από την κατάσταση

Σε όλες αυτές τις επιλογές υπάρχουν συν και πλην, λιγότερη ή περισσότερη προσπάθεια από μέρους σου, λιγότερες ή περισσότερες συνέπειες. Η κάθε επιλογή που θα κάνεις όμως, έχει καλύτερα αποτελέσματα στο παρόν και το μέλλον σου, από την επιλογή του αδιεξόδου.

Πώς περιμένεις να αλλάξει κάτι αν δεν προσπαθήσεις καν; Ή πώς περιμένεις να αλλάξει κάτι αν δεν προσπαθήσεις ξανά και ξανά; Ακόμα κι αν κουράστηκες να προσπαθείς, σκέψου το ενδεχόμενο πως ίσως δεν προσπάθησες σωστά.

Η πρώτη παραδοχή που χρειάζεται να κάνεις είναι ότι, η ζωή είναι μια αέναη διαδικασία που έχει τα πάνω της και τα κάτω της και ότι η δική σου στάση απέναντί της θα σε ανταμείψει ανάλογα. Αν η ζωή είναι ένας τεράστιος δρόμος που διακλαδώνεται σε άλλους δρόμους, σε στενά, σε διασταυρώσεις, σε δικλίδες ή σε λεωφόρους, τότε εσύ είσαι αυτός που θα τοποθετήσει τα σήματα κινδύνου, τα αλτ, τα stop, τα αδιέξοδα, τα φώτα τροχαίας αλλά και την ταχύτητα που το όχημα θα διανύσει αυτούς τους δρόμους. Εάν επιλέξεις να τοποθετήσεις το σήμα του αδιεξόδου στο δρόμο μπροστά σου, τότε στρίψε δεξιά ή αριστερά ή κάνε επαναστροφή ή μείνε να κοιτάς για πάντα το αδιέξοδο. Έτσι κι αλλιώς, εσύ κρατάς το τιμόνι.

Η δεύτερη παραδοχή που χρειάζεται να κάνεις είναι ότι, κανένας άλλος εκτός από εσένα, δεν θέλει ούτε να σε βοηθήσει ούτε να σε καταστρέψει. Αν λες ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, πρώτον από όλους αδικείς εσένα. Στερείς από τον εαυτό σου την προσωπική κρίση να αποφασίσει, στερείς τη δυνατότητα να δράσει και του μειώνεις παράλληλα την αυτοπεποίθηση, καταδικάζοντάς τον στη στασιμότητα, τη δυσφορία και το μηρυκασμό.

Η τρίτη παραδοχή που χρειάζεται να κάνεις, αλλά και η μοναδική απάντηση στο αδιέξοδο είναι ότι, για να ξεκολλήσεις από αυτό, χρειάζεται δράση. Αυτό θα σου δώσει την παρακίνηση να αναλάβεις εσύ την ευθύνη της σωτηρίας σου και να σε «κουνήσει» από την ακίνητη στάση μπροστά από την πινακίδα που δείχνει πως δεν οδηγεί πουθενά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε