Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα gratifies που λένε την αλήθεια


Ανέκαθεν αναρωτιόμουν για την ιστορία που κρύβει κάθε grafity που έβλεπα. Τι σόι ανθρώπους να συνδέει πίσω του. Και τι τους εμποδίζει από το να το πουν κατά πρόσωπο ο ένας στον άλλον. Ποια συναισθήματα των πρωταγωνιστών καταπίνουν οι λέξεις της φράσης που αναγράφεται. Ποια συναισθήματα. Και ποιες στιγμές τους.

Σε ποιο σημείο άραγε, της ιστορίας τους συναντιόμαστε εμείς οι αναγνώστες όταν το βλέπουμε γραμμένο σε κάποιο τοίχο ή μαρκίζα ή πινακίδα ή κτίριο. Και τι συμβαίνει παράλληλα στη δική μας ιστορία; Γιατί με κάποια από αυτά ταυτιζόμαστε ή άλλα δεν μας αγγίζουν; Ποιες αναμνήσεις μας ξυπνούν, και ποιες κοιμίζουν. Και γιατί εμείς βρεθήκαμε, τυχαία εκείνη τη στιγμή, σε εκείνο το σοκάκι. Πώς μας επέλεξε η μοίρα ώστε να το διαβάσουμε. Μας επέλεξε ή την επιλέξαμε;

Έπαψα να είμαι ρομαντική γιατί μου πλήγωνε την αξιοπρέπεια. Εντάξει, ακούγομαι μελό πιο πάνω, αλλά όλοι το κάνουμε λίγο ή πολύ. Τροφή στις ανεπάρκειες και τις αναξιότητές μας. Κάπως πρέπει να ποτίσουμε και τις πεποιθήσεις μας. Που δεν κρατήσαμε μια σχέση, που προδώσαμε μια φιλία, που έκαναν άλλοι λάθη και τα πληρώσαμε εμείς, που γυρνάμε στα ίδια ή κάνουμε πως δεν συνέβησαν όσα μας πόνεσαν, που δεν μας έδωσαν συγχώρεση ή που δεν συγχωρέσαμε εμείς.

Κάθε grafity λέει την αλήθεια αυτού που το έγραψε. Εσύ, θα σηκωνόσουν από την απελπισία των συναισθημάτων σου, να αγοράσεις σπρέι και να γυρνάς τα στενά να βρεις ένα τοίχο για να πεις κάτι που θα ήθελες να πεις σε κάποιον;

Ούτε εγώ. Θα σκεφτόμουν τον τοίχο και αυτόν που τον έχει στην ιδιοκτησία του. Επίσης, θα βαριόμουν. Η βαρεμάρα θα ήταν δικαιολογία, η αλήθεια θα ήταν ότι, δεν έχω τα κότσια. Το θάρρος ή το θράσος, όπως θες πες το.

Σκέψου την προσπάθεια που έκανε ο άνθρωπος που το έγραψε ή το σχεδίασε για να μεταφέρει αυτό που δεν ακουγόταν διαφορετικά. Δεν μπορεί από το να μην είναι αλήθεια. Δεν μπορεί από το να μην περιέχει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Γύρω στα 25 χρόνια μου, θα σκεφτόμουν ότι κάτι αναρχικοί ανήλικοι θέλουν να δείξουν τον τσαμπουκά και την πυγμή τους στο πολιτικό ή κοινωνικό γίγνεσθαι ή την κτητική αγάπη τους σε κάποιο νεαρό ή νεαρή και που ο παρορμητισμός τους, δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από την επαναστατική καταστροφή κάποιου τοίχου. Θα με βόλευε αυτή η ερμηνεία που θα έδινα γιατί είχα πια ενηλικιωθεί, είχα πια γίνει νέα εργαζόμενη και ενεργός πολίτης. –Θα ξεράσω. Γιατί αν καταλάβαινα την κοινωνία την οποία υπηρετώ, τους ανθρώπους που ψηφίζω και τους ηγέτες σε κάθε βαθμίδα που συνάντησα, καλύτερα να ήμουν ο αναρχικός έφηβος που έκραζα. Αυτός έχει τουλάχιστον την οπτική να καταλάβει το αδιέξοδο πριν το βιώσει.

Στα 30 και κάτι, ξεκίνησα να ακούω τα grafities που διάβαζα. Ναι, να τα ακούω. Να ακούω τι είχαν πραγματικά είχαν να πουν, το μήνυμα που μετέφεραν και τα αισθήματα του δημιουργού τους. Την απελπισία, το αδιέξοδο, την ένταση της αγάπης, τον πόνο της προδοσίας, την αγανάκτηση, τις ανάγκες, τα θέλω, τα όχι και τα ναι του δημιουργού.

Ώσπου πριν μερικούς μήνες, ενώ οδηγούσα σε ένα χωριό έξω από δω, είδα το απόλυτο grafity «Παντρέψου με».

Δεν ήταν δική μου πρόταση γάμου προφανώς, εμφανώς και ευτυχώς, αλλά μου γκρέμισε κάθε προηγούμενη πεποίθηση περί αναρχικών εφήβων. Όσα grafity κι αν φωτογράφιζα για να κρατήσω στο αρχείο μου, ώστε να τιμώ αυτούς που τόλμησαν, αυτό, ήταν το απόλυτο. Γιατί, αναζητώντας τη ρίζα του -όπως θα έκανε κάθε περίεργος που σέβεται τον εαυτό του- ανακάλυψα ότι το έγραψε ένας ενήλικας με καλή δουλειά και υπόληψη, σε μια αγάπη που δεν μπορούσε να πλησιάσει, δηλώνοντας έτσι την έναρξη αυτού που θα έλεγαν στην Κρήτη, βεντέτα, χωρίς να κωλώσει στις συνέπειες.

Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι σκέφτονται «Καλά ως ενήλικας, δεν βρήκε άλλο τρόπο να το κάνει» ή «Αυτά είναι τρέλες και δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα» ή «Είναι ηλίθιος» ή «Είναι κάτι σοβαρό για να το ζητήσεις από ένα grafity» ή θα γελάσουν περιπαιχτικά για την πράξη του.

Ευτυχώς που είμαστε κι εμείς που ζηλέψαμε λίγο για τα κότσια του. Γιατί αν έχεις τα πιο πάνω, καλή δουλειά και υπόληψη, ιδιόκτητο σπίτι, πλούσιο κοινωνικό περιβάλλον και αναγνώριση, είναι μεγάλη η δύναμη που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι, παρόλο που τα έχεις, αυτό που σου λείπει, είναι η αγάπη.

Δεν περιγράφω άλλο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε