Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όσα δεν γνωρίζεις για τον εαυτό σου

Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένας χαρταετός. Για να ανέβεις όσο πιο ψηλά μπορείς, χρειάζεσαι αέρα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είσαι ώστε να σου δώσει φορά. Αν ακολουθήσεις την ένταση του αέρα, χωρίς να αντισταθείς, τότε ο αέρας θα σε πάρει με το μέρος του και δεν θα καταφέρεις να ισορροπήσεις στον ουρανό, με αποτέλεσμα να πέσεις στο έδαφος, δηλαδή εκεί απ’ όπου ξεκίνησες.

Ένας χαρταετός για να ισορροπήσει, χρειάζεται, εκτός από την αντίθετη φόρα του ανέμου, και τους δικούς του πόρους. Δηλαδή, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος, τη συμμετρία που έχει, το σκοινί που τον κρατάει και το πώς αυτό δένεται στις άκρες του, τα χρώματα από τα οποία είναι διακοσμημένος. Αν η φόρα του ανέμου, είναι η γνώμη των άλλων, και αφεθεί μόνο σε αυτήν, τότε το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε, ουδεμία σχέση έχει.

Πολλοί άνθρωποι, για τη δική τους ζωή, ακολουθούν μόνο τις απόψεις των άλλων, αγνοώντας τις δικές τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται μπερδεμένοι, να διακατέχονται από το αίσθημα της αμφιθυμίας και της αναποφασιστικότητας, να ξεκινούν πάντα από την αρχή και είτε να μην ολοκληρώνουν αυτό που ξεκινούν, είτε να μην αισθάνονται ευχαρίστηση από την ολοκλήρωσή του. Αν η ανάγκη σου, για παράδειγμα, είναι να γίνεις μουσικός, πώς φαντάζεσαι ότι θα ισορροπήσεις σε ένα κλάδο μαθηματικών που είναι το «θέλω» των άλλων;

Είναι σημαντικό να ακούς τους δικούς σου ανθρώπους για να επανακαθορίζεις τη δική σου πορεία, όχι για να μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο ανολοκλήρωτων ονείρων. Εσύ είσαι ο ιδανικός που θα δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις όπως να σπουδάσεις ή όχι και τι, να εργαστείς ή όχι και πού, να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά ή να γίνεις καριερίστας. Επειδή μάντεψε ﮲ είσαι ο μόνος που ξέρει τι χρειάζεσαι.

Ξέρεις ποιος είσαι. Ξέρεις και τις ικανότητες εκείνες που έχεις. Τις δημόσιες που βλέπουν πολλοί και τις κρυμμένες που λίγοι, αναγνωρίζουν. Αλλά, εσύ, ξέρεις πως τις έχεις.

Άκου τώρα να δεις!

Υπάρχει μια ωραία, πολύ ωραία κατηγορία ικανοτήτων, που έχει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά και αγνοεί τόσο ο ίδιος για τον εαυτό του όσο και οι άλλοι γύρω του, όσο καλά κι αν τον γνωρίζουν. Είναι εκείνες οι στιγμές που ο άνθρωπος εκπλήσσει, τον εαυτό του, θετικά. «Ήταν λες και δεν ήμουν εγώ», «Με ξεπέρασα», «Δεν το περίμενα σε μια στιγμή να κάνω αυτό που φοβόμουν», «Ρε φίλε, τα πήγα γ**@τα», «Ήμουν, αυτό που θέλω να γίνω». Οι στιγμές που σοκάρεται ο εαυτός για το πώς διαχειρίστηκε μια κατάσταση ή από το τι πρόβαλε προς τα έξω και αισθανόταν πως.. ήταν άλλος. Ένας άλλος με απίστευτη αυτοπεποίθηση, που δεν σκεφτόταν τα εμπόδια και δεν είχε δισταγμούς. Που έφερε εις πέρας ανέφικτα πράγματα, που μεγαλούργησε, που ήξερε τι ήθελε, που δεν πολυσκεφτόταν αλλά έκανε.

Φυσικά και δεν ήταν άλλος!

Ο ίδιος ήταν. Απλώς εξέπληξε τον εαυτό του. Κι αν το έκανε μία φορά, σημαίνει πως μπορεί και να το ξανακάνει και σκέψου, πόσες άλλες, μπορεί να το ξανακάνει. Αυτές τις στιγμές τις ονομάζω, θαύματα.

Ξέρω, υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έχουν μάθει να κάνουν τη ματαιοδοξία ή την απαισιοδοξία τους, τρόπο ζωής. Μπορεί να είναι φίλοι, γονείς, σύντροφοι, συνάδελφοι, άνθρωποι που καθημερινά συναναστρέφεσαι μαζί τους. Αν δεν έχεις τώρα, σίγουρα κάποιον είχες στη ζωή σου με αυτό τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Μπορεί να είσαι κι εσύ ο ίδιος. Όλα μαύρα, απαίσια, απροσάρμοστα, μάταια, άτυχα, στραβά, ανάποδα.

Και δεν μπορείς από το να μην επηρεάζεσαι! Είτε είναι δικό σου άτομο, είτε ο δειλός εαυτός σου, κάθε ιδέα σου, πέφτει στο κενό, μοιάζει ανέφικτη. Ένα όνειρό σου να επικοινωνήσεις, θα σου βρουν ή θα βρεις πεντακόσιους ογδόντα πέντε λόγους να μην υλοποιηθεί, έναν στόχο να θέσεις, θα σου πουν ένα σωρό αιτίες που δείχνουν ότι δεν είναι ρεαλιστικός κ.ο.κ.

Αυτούς τους ανθρώπους ή τον δειλό εαυτό σου, να τους κρατάς τόσο κοντά όσο να τους επηρεάζεις και τόσο μακριά όσο να μην επηρεάζεσαι. Να σου θυμίζουν τη δική σου αφετηρία. Και να σου θυμίζουν, κυρίως, τι δεν θέλεις να γίνεις. Να σου υπενθυμίζουν καθημερινά ότι είσαι ευτυχισμένος, πλήρης και φιλόδοξος. Να σου θυμίζουν πόσο ψεύτες είναι, γιατί διαψεύδονται από εκείνες τις στιγμές που σε εξέπληξες. Κι αν τους αγαπάς, να θες να τους κάνεις κι αυτούς ευτυχισμένους, πλήρεις και φιλόδοξους. Όχι να τους αλλάξεις, θα ήταν πλάνη να το πιστεύεις. Να θες, όμως, να τους παραδειγματίσεις. Να πιστεύεις στη δύναμη της αλλαγής. Αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει μια προϋπόθεση, να θέλει ο άλλος να αλλάξει. Κι αν δεν θέλει, κι αν συνεχίζει να σε επηρεάζει, τότε ό,τι κι αν επιλέξεις θα είναι σωστό.

Να θυμάσαι τον χαρταετό. Και ότι αυτός, όπως κι εσύ, χρειάζεσαι την αντίθετη φόρα του ανέμου, αλλά μόνο όταν λαμβάνεις υπόψιν τους δικούς σου πόρους, κι όσα δεν γνωρίζεις για τον εαυτό σου, που τελικά θα τα μάθεις, σε κάτι υποτιθέμενα ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Κι εκεί θα ξανασυστηθείτε με περηφάνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε