Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Παίξε, ένα ακόμα»

Στρογγυλοκάθισα στο χαλί πλάι σε ένα παιδί που δεν είναι δικό μου. Γύρω στα τέσσερα αυτή κι εγώ στα 35βάλε.

«Παίξε, είναι η σειρά σου», διέταξε και τα κοτσιδάκια της, που το ένα ήταν δεμένο πιο χαμηλά από το άλλο, κουνήθηκαν χαριτωμένα.

Με έπιασε το παραδειγματικό μου ꞏ να νικήσω για να μάθει το παιδί πώς είναι η ήττα. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά να χάνουν -όχι σαν τη μάνα του που το αφήνει μόνο να κερδίζει.

«Παίξε!» με διατάζει ξανά και μου δίνει τα ζάρια σαν να θέλει να ελέγξει τουλάχιστον όσα μπορεί. Εν τω μεταξύ εγώ ήδη βαρέθηκα «άντε να νικήσω να τελειώνουμε».

Σταματήσαμε να παίζουμε μεγαλώνοντας. Και κυρίως σταματήσαμε σε όσα ξέρουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, όπως εγώ στο παιχνίδι με τη μικρή, η οποία εν τω μεταξύ, απεγνωσμένα, εθιστικά και παθιασμένα έριχνε τα ζάρια, τολμώντας τέτοιους ελιγμούς στο παιχνίδι που σίγουρα θα έτρωγε τη σκόνη μου. Αν χρειαζόταν θα ξεπουλούσε και το αγαπημένο αρκουδάκι της για να κερδίσει.

«Yes!! Κέρδισα!» και με μια κίνηση κλείνει το παιχνίδι και τρέχει στην αυλή.

Τι έγινε τώρα; Πότε; Πώς;

- Εντάξει με τόσα ρίσκα που έπαιρνε ήταν λογικό να κερδίσει, εγώ έπαιζα πιο ώριμα και λογικά.

- Ε καλά, εγώ σκεφτόμουν παράλληλα και φιλοσοφούσα όσα σας γράφω εδώ, το παιδί σκεφτόταν μόνο το παιχνίδι.

- Επίσης, αυτή ήταν προσηλωμένη στην πορεία του παιχνιδιού, εγώ μπορούσα να προβλέψω το αποτέλεσμα.

Σε αυτές τις τρεις δικαιολογίες που έδωσα στον εαυτό μου, ακριβώς σε αυτές, βρίσκονται οι απαντήσεις σε όσα δεν πετυχαίνουμε ως ενήλικες. 1) Στα ρίσκα που δεν παίρνουμε γιατί φοβόμαστε τι θα συμβεί, ενώ άλλοι τα παίρνουν και βγαίνουν μπροστά, 2) στο overthinking μας πριν πάρουμε μια απόφαση, αντί να εστιάσουμε στη δράση, και 3) στο ότι προβλέπουμε το αποτέλεσμα, νομίζοντας, ότι θα είναι ακριβώς έτσι όπως το προβλέπουμε.

Γι’ αυτό με τη μικρή, εκεί που πήγαινα να βαρεθώ, με βαρέθηκε αυτή. Για όσα δεν έκανα. Που δεν ήμουν focus στο παιχνίδι μας. Για την τόλμη που δεν είχα.

Σε κάθε παιχνίδι, συμβαίνει αυτό το μαγικό. Δεν ξέρεις το αποτέλεσμα. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να αυξήσει τις ορμόνες της αδρεναλίνης, της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και να σε κρατήσει σε εγρήγορση για τη συνέχεια, να αδημονείς για το αποτέλεσμα, το οποίο είναι άγνωστο και αβέβαιο. Προσπαθείς, κοπιάζεις, γι’ αυτό το άγνωστο και αβέβαιο. Αγωνίζεσαι να το πραγματώσεις.

Το άγνωστο και το αβέβαιο στην ενήλικη ζωή είναι ο λόγος που οδηγεί σε φόβο, άγχος και τελικά, αδράνεια. Ο φόβος για όσα δεν ελέγχεις.

Μεγαλώσαμε ως ελεύθερα αποδημητικά χελιδόνια και τελικά μας κλειδώσαμε σε κλουβιά. Μεταλλαχτήκαμε σε παπαγάλους. Από αυτούς που μιλούν κιόλας, και λένε ξανά και ξανά τις ίδιες δικαιολογίες για όσα δεν έκαναν και όσα δεν κάνουν. Για τροφή έχουμε τα «πρέπει» και για νερό τα «γιατί» μας. Και ξέρετε, οι παπαγάλοι που γίναμε, έχουμε για πραγματικότητα το κλουβί μας. Η φυλακή, είναι η πραγματικότητά μας.

Μα η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα τι θέλει από τον άνθρωπο;

Βλέπω τα ασύμμετρα κοτσιδάκια να με πλησιάζουν ξανά. Αυτή τη φορά συνοδευμένα με μια αγορίστικη μάγκικη φιγούρα ενός συνομιλήκου της. Τον βάζει να καθίσει απέναντι μου. Το παιδάκι με κοιτάζει δειλά.

«Παίξε, ένα ακόμα. Αλλά αυτή τη φορά, καλά», με κοιτάζει με το ίδιο διατακτικό ύφος και φεύγει ξανά. 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/5/22 22:41

    Εξαιρετικό άρθρο με τα διδάγματα του για όσους προσέχουν....στην τάξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ghosting: Φαινόμενο της εποχής ή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας;

Το ghosting αναφέρεται ως το φαινόμενο που κάποιος διακόπτει απότομα, και χωρίς εξηγήσεις, οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας σε μια σχέση ερωτική, φιλική, οικογενειακή ή επαγγελματική. Οι έρευνες δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης, μακροχρόνια ή σύντομη, τουλάχιστον το 25% των ανθρώπων θα βιώσει μια εμπειρία ghosting στη ζωή του, είτε ως το άτομο «φάντασμα», είτε ως το «στοιχειωμένο» άτομο. Η έννοια του ghosting, περιγράφεται στη γνωστή φράση «την έκανε Λάκης», έφυγε, δηλαδή, γρήγορα από μια δύσκολη, για τον ίδιο, κατάσταση. Σταματά την επικοινωνία, δεν απαντά σε μηνύματα, αποφεύγει τις κλήσεις, μπλοκάρει ή διαγράφει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν προφανείς αποδείξεις ότι δεν του έχει συμβεί οτιδήποτε σοβαρό ή ότι δεν μετακόμισε στο Τιμπουκτού επειδή η θεία του ασθενεί. Ή ότι τέλος πάντων, δεν τον λένε Λάκη. Οι συνέπειες του ghosting, είναι αρνητικές τόσο για το άτομο που φεύγει, δεδομένου του ότι δεν του δίνεται η ευκαιρία να

Θετικός άνθρωπος

«Είμαι θετική». «Αγάπη μου, εσύ πάντα είσαι θετική», άκουσα στην άλλη άκρη του ακουστικού από έναν δικό μου άνθρωπο που, όσα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης κι αν διαβάσω, δεν θα φτάσω το mentality του. Ήταν η απάντηση που έλαβα όταν ανέφερα ότι είμαι θετική στο rapid τεστ. Τι κάνει κάποιον να σου απαντά με τέτοια αισιοδοξία σε ένα γενικό περιβάλλον τοξικότητας, συμφέροντος, αρνητικότητας και ματαιοδοξίας; Τι κάνει κάποιον να έχει μονίμως μια υγιή οπτική σε ό,τι συμβαίνει κι εναλλακτικές λύσεις σε κάθε περίπτωση; Πόσο ζεν πρέπει να ‘σαι στην τελική; Γενικά, με λες θετικό άνθρωπο –αν δεν είμαι σε κρίση κυκλοθυμίας όπως τώρα. Δέκα ημέρες περιορισμό λοιπόν, και αντισώματα για κάτι μήνες –τρεις ή έξι δεν θυμάμαι αλλά ολίγον με ενδιαφέρει αυτό .  Το θέμα είναι ότι ο υιός ενέπεσε σε μια περίοδο ξεσκαρταρίσματος στη ζωή μου, που θα ζητούσα, αν γινόταν, να μου άφηνε και αντισώματα για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων. Για τον Δέλτα τοξικό, τον Όμικρον αρνητικό, τον Ωμέγα ματαιόδοξο. Γαμάτο safe

Οι άνθρωποι που συναντάς στις διακοπές

  Εκείνοι που ακόμα κι αν δεν ξανασυναντήσεις ποτέ, έχουν ήδη προσθέσει με τη συμπεριφορά τους ένα όμορφα θετικό κομμάτι στις αναμνήσεις των διακοπών σου. Μπορεί να είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ο σερβιτόρος στην ταβέρνα που επισκέφθηκες, η πωλήτρια σε ένα κατάστημα, ο πλανώδιος με τα μπαλόνια, ο τύπος στο περίπτερο που πήρες καπνό ή ο ψαράς με το καλημέρα και το πλατύ χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα, όταν ρώτησα το συνομιλητή πώς πέρασε στις διακοπές απάντησε «Τέλεια! Το προσωπικό εκεί ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο. Με εξέπληξαν. Ήταν πολύ καλοί και με τον γιο μου» . Δεν μου ανέφερε πώς του φάνηκε η χώρα, ποιους αρχαιολογικούς λόγους επισκέφτηκαν, σε ποια μουσεία πήγαν ή τι δραστηριότητες έκαναν εκεί. Μόνο το συναίσθημα που ένιωσε από τους ανθρώπους του καταλύματος. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους του καταλύματος δεν ξέρει πραγματικά πόσο τον επηρέασε. Όμως, το έκανε. Όχι με κόπο ή με σκοπό, απλώς το έκανε με μια απλή χειρονομία, με ένα βλέμμα που δήλωνε